+ 31 20 30 32 840
·
info@takensadmiraal.nl
·
Maken afspraak: Ma - Vr 09:00-17:30
Contact

Veel lagere celstraffen voor ‘drugsgeweld’ Oranjestraat

Haarlems Dagblad, door Jeannine Verhagen

Woensdag, 16 december 2020

Haarlem – De rechtbank in Haarlem heeft drie verdachten uit het Haarlemse drugscircuit vrijgesproken van een woningoverval met geweld in de Oranjestraat en veroordeeld tot veel lagere straffen dan de eis.

Haarlemmer Zohair B. (23), Hoofddorper Amine S. (22) en Amstelvener Ali el B. (46) krijgen tien maanden celstraf in plaats van de vier jaar die justitie tegen hen had geëist. Volgens de rechtbank ging het wel om een mishandeling en urenlange gijzeling van het slachtoffer, maar niet om een woningoverval.

Het 22-jarige slachtoffer werd op 17 maart gegijzeld, met de dood bedreigd en mishandeld. Er waren vijf mannen die hem belaagden in zijn woning, maar twee daarvan kon de politie niet achterhalen. Volgens de rechtbank ging het niet om een poging tot zware mishandeling, maar om een ’eenvoudige mishandeling’ zoals dat in juridisch
jargon heet. De achtergrond van het incident lag in het drugscircuit.

10.000 euro

De verdachten waren uit op 10.000 euro aan geld of een partij drugs met die waarde, maar die troffen zij niet in de woning van het slachtoffer aan. Ze wilden weten waar die drugs of dat geld dan wel waren. Het slachtoffer wist dat niet. Hij had daar niets mee te maken, zei hij bij de politie. Hij onderverhuurde zijn woning aan een maat van hem, een drugsdealer,
zo gaf hij toe bij de politie. Op 17 maart zat die dealer in de gevangenis en namen de verdachten de hoofdhuurder van het huis te grazen. Het slachtoffer had na het incident blauwe plekken en een wond op zijn hoofd. Hij was doodsbang.

Vuurwapen

De rechtbank vindt bewezen dat B. het slachtoffer heeft geslagen met zijn vlakke hand en het grootste deel van de tijd aanwezig was bij de gijzeling van de man. Ook heeft B. de Haarlemmer bedreigd, vindt de rechtbank. Voor de andere aanwezigen geldt dat zij volgens de rechtbank mogelijk ook zelf klappen hebben uitgedeeld.

Ze waren daarbij aanwezig en hebben zich niet van het geweld gedistantieerd, meent de rechtbank. De rechtbank ziet geen bewijs voor de aanwezigheid van een vuurwapen.
Het slachtoffer zei bij de politie dat hij de loop van een wapen in zijn mond had gehad, maar er werd nooit een wapen gevonden in deze zaak. De rechtbank vindt het ernstig zoals het slachtoffer te grazen is genomen, van zijn vrijheid is beroofd, is mishandeld, bedreigd en gewond in zijn huis is achtergelaten. Het waren vijf mannen tegen het slachtoffer, die alleen thuis was. Dat moet zeer bedreigend voor de Haarlemmer zijn geweest. De verdachten moeten hem 500 euro smartengeld betalen, bepaalde de rechtbank.


Wildwest


Haarlemmer Zohair B. werd op 13 mei met grof geweld aangehouden aan de Mathilde Wredestraat in zijn woonplaats, omdat de politie ervan uitging dat hij vuurwapengevaarlijk was. De kogels vlogen nietsvermoedende kinderen in een speeltuin om de oren, maar er raakte niemand gewond. B. zei tijdens de strafzaak twee weken geleden dat hij hierdoor een trauma heeft opgelopen en woedend is over de manier waarop hij is aangehouden. Maar de rechtbank maakt er weinig woorden aan vuil: het is geen reden om de straf van B.
te matigen, zo staat in het vonnis.

Related Posts