+ 31 20 30 32 840
·
info@takensadmiraal.nl
·
Maken afspraak: Ma - Vr 09:00-17:30
Contact

Gekochte auto blijkt gestolen: toch teruggave na inbeslagname

Een cliënt van mr. Takens verzocht om hulp. Nadat cliënt een auto in België had verkocht en hij de auto in Nederland wilde invoeren, meldde de RDW dat er iets mis was. Vervolgens werd de auto in beslag genomen door de politie, aangezien er aangifte was gedaan van diefstal door een Franse verzekeraar.

Een verzoek aan de officier van justitie tot teruggave leidde tot niets, zodat besloten werd om door middel van het opstellen en indienen van een klaagschrift, bij de rechtbank te verzoeken om teruggave.

In dat verband kon aan de hand van bewijs hard gemaakt worden dat de auto door cliënt was gekocht in België, van een bekende autohandelaar, met een vast adres. Cliënt kon zijn Whatsapp-gesprekken met de verkoper aantonen, had een kopie van het ID-bewijs van de verkoper, verstrekte diens naam, adres en telefoonnummer. Daarnaast waren er foto’s waaruit bleek dat de auto bij de verkoop in normale staat was, namelijk zonder braakschade. Bij de verkoop was een factuur verstrekt, werd een goed en origineel lijkend Duits kentekenbewijs verstrekt, kreeg cliënt beide autosleutels (die ook bleken te werken) en de auto werd tegen een marktconforme prijs gekocht, dus niet tegen een opvallend lage prijs (gelet op de technische staat waarin de auto verkeerde, de kilometerstand op de teller en de prijzen van soortgelijke te koop staande 2ehands auto’s). Daarbij had cliënt ook nog eens op internet gezocht op het chassisnummer / VIN-nummer, waaruit bleek dat de auto niet als gestolen geregistreerd stond. Een vriend die mee was bij de aankoop bevestigde als getuige schriftelijk de gang van zaken.

Achteraf bleek dat het chassisnummer op professionele wijze was aangepast, zodat dit niet kenbaar was voor cliënt. Het op het internet zoeken op het valse chassisnummer had daarom geen treffer opgeleverd. Bovendien was er sprake van een echt kentekenbewijs, maar zal deze frauduleus opgemaakt zijn in Duitsland. Ook dat was niet kenbaar voor cliënt.

Nu geniet een koper van een auto bescherming indien hij geheel te goeder trouw een voertuig koopt bij een autohandelaar met een vast adres. De rechtbank werd door ons ervan overtuigd dat daarvan sprake was en gelastte de teruggave van de (gestolen) auto aan de cliënt. Eventuele geschillen over het eigendomsrecht vallen namelijk buiten het bestek van een strafzaak en dat moeten partijen onderling maar zien te regelen of anders bij de civiele rechter.

De beslissing vindt u hier.

Related Posts