Column Volkskrant over het opsluiten van kinderen

Woensdag, 27 juni 2018

'Waarom het opsluiten van kinderen door de politie normaal is geworden'


In tijden waarin de roep om verharding van het jeugdstrafrecht, met name bij levensdelicten, steeds groter wordt, stelt columnist Toine Heijmans aan de orde dat in een kleine strafzaak, zoals het stelen van koekjes, het rechtssysteem dwingt tot een harde en, in dit geval, overtrokken reactie. Als vader schetst hij het beeld van zijn ervaring met de aanhouding van zijn zoon, waarin ook mr. Takens wordt genoemd.


"Ze doen dit ook, zegt later de advocaat, vanwege ‘de excessen’. Agenten krijgen dagelijks criminele jeugd voor de kiezen, dat stompt af. En als het justitiële systeem in werking treedt is er geen weg terug, ook al werkt het averechts."


"Iemand kondigt een advocaat aan. We weten niets van een advocaat. Maar hij is er: mr. Ralph Takens, een goede, ervaren strafpleiter gespecialiseerd in georganiseerde criminaliteit, vrouwenhandel, mensensmokkel, drugshandel, moord, doodslag, vermogensdelicten en jeugd."


"Hij heeft piket en geeft mijn zoon een ‘spoedcursus strafrecht’ – dat is wettelijk verplicht. Dit is bloedserieus, dringt tot me door. Ralph legt kalm uit dat het opsluiten van kinderen normaal is geworden. Het is de werkelijkheid waarin hij werkt. En mijn zoon is verdachte. Gelukkig is hij ‘schoon’: een first offender – met wat mazzel komt hij onder een strafblad uit."


Bron: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/waarom-het-opsluiten-van-kinderen-door-de-politie-normaal-is-geworden~b56b22f6/


https://soundcloud.com/blendle/volkskrant-zero-tolerance


 terug