Eerste pro forma in onderzoek 13VAZEN

Zaterdag, 27 april 2019

Afgelopen donderdag vond de eerste zogeheten pro forma behandeling plaats in onderzoek 13VAZEN bij de rechtbank Amsterdam. De cliënt van mr. Admiraal wordt verdacht van moord/doodslag.


Tijdens deze pro forma behandeling heeft de verdediging bepleit dat zich in het dossier op dit moment geen ernstige bezwaren bevinden voor de primaire verdenking moord. De officier van justitie verzocht de rechtbank cliënt ter observatie te plaatsen in het Pieter Baan Centrum. Hierbij koppelde de officier van justitie de noodzaak voor observatie aan de ernst van de verdenking. Standpunt van de verdediging is dat de noodzaak gekoppeld moet worden aan de persoon van cliënt. 


De rechtbank blijft vooralsnog ernstige bezwaren aannemen voor de verdenking moord. Voorts heeft de rechtbank de vordering van de officier van justitie om cliënt in het PBC te plaatsen afgewezen en de zaak open verwezen naar de rechter-commissaris. Dit betekent dat indien de verdediging of het openbaar ministerie onderzoekswensen hebben, deze rechtstreeks aan de onderzoeksrechter kunnen worden gericht zonder tussenkomst van de meervoudige kamer.


Het Parool publiceerde een artikel naar aanleiding van de pro forma behandeling.


 terug