Vrijspraak telen hennep

Maandag, 27 mei 2019

Vandaag behandelde de rechtbank Amsterdam de strafzaak tegen een cliënt van mr. Admiraal. In 2016 was de politie een bedrijfspand binnen gevallen en trof daar op de bovenste verdieping een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Tevens was er sprake van diefstal stroom. Op de begane grond had cliënt zijn eigen bedrijf.


Cliënt had de bovenste verdieping onderverhuurd. Hij had een huurcontract en enkele betaalbewijzen kunnen overleggen. In de kwekerij zijn geen sporen van cliënt aangetroffen. Tijdens observaties was gezien dat cliënt zich enkel bezighield met zijn eigen werkzaamheden.


De officier van justitie vond dat er voldoende bewijs was en verzocht de politierechter om cliënt te veroordelen tot een taakstraf. Zij vond dat cliënt minst genomen voorwaardelijk opzet gehad heeft omdat hij de huur contant liet betalen en verder geen toezicht heeft gehouden op hetgeen zich daar afspeelde. Daarnaast was er een ontnemingsvordering van circa €60.000,- aan de orde.


De politierechter volgde het pleidooi van mr. Admiraal en sprak cliënt integraal vrij. Zij zocht hierbij aansluiting bij een arrest van de Hoge Raad met kenmerk ECLI:NL:HR:2017:226. De ontnemingsvordering is afgewezen en cliënt krijgt zijn inbeslaggenomen auto en geld terug.


 terug