+ 31 20 30 32 840
·
info@takensadmiraal.nl
·
Maken afspraak: Ma - Vr 09:00-17:30
Contact

Fataal schot was noodweer

Amsterdammer (25) verdacht van doodslag op Burak Arslan in centrum Haarlem

Vrijdag, 15 mei 2020

Haarlems Dagblad door Wessel Hekking

De 25-jarige Amsterdammer die op 22 januari in Haarlem Burak Arslan doodschoot, heeft volgens zijn advocaat gehandeld uit noodweer.

Verdachte Bas V. wordt door het openbaar ministerie doodslag ten laste gelegd, bleek maandag tijdens een pro forma zitting. V. liet zelf verstek gaan in de Haarlemse rechtbank. Volgens zijn advocaat Alexander Admiraal wilde de Amsterdammer zich die avond verdedigen tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal op de Gedempte Voldersgracht, vlakbij de Jopenkerk. V. dacht drugs te gaan verkopen, terwijl het latere slachtoffer hem daarvan met geweld probeerde te beroven, is de lezing van de verdediging. In de ogen van Admiraal was sprake van noodweer of noodweerexces.

Het was niet de bedoeling van V. om Arslan om het leven te brengen, aldus de raadsman. “Mijn cliënt vindt het heel erg”, zei Admiraal tijdens de zitting. “Hij wou dat hij de tijd terug kon draaien.”

Het OM stelt dat de Amsterdammer de 29-jarige Beverwijker opzettelijk van het leven heeft beroofd. Het politieonderzoek is nog in volle gang. Zo moeten nog uren aan tapgesprekken worden uitgewerkt en wordt gewerkt aan een reconstructie met camerabeelden van de route die verdachte en slachtoffer die bewuste avond hebben afgelegd.

Op aandringen van advocaat Admiraal wordt ook nog een getuige bij de rechter-commissaris gehoord. Hij is verplicht een verklaring af te leggen. Volgens Admiraal is deze man de enige persoon die aanwezig was bij het fatale schietincident.

Op 16 juli staat opnieuw een pro formazitting over de zaak op de rol. V. krijgt dan ook nog geen strafeis te horen. De Amsterdammer, die nog in zijn proeftijd zat van een eerdere veroordeling, heeft verboden vuurwapenbezit bekend. 

Bij de pro forma zitting waren ook de moeder en broer van het slachtoffer aanwezig. Hun advocaat Charlotte Bijl kondigde aan namens de nabestaanden een schadevergoeding te gaan eisen. De voorzitter van de rechtbank richtte zich aan het einde tot de moeder en broer van Arslan. Zij kon zich voorstellen dat de twee een onbevredigend gevoel hebben overgehouden aan de zitting. De rechter legde uit dat het nog even duurt voor de zaak wordt afgerond. “De rechtbank begrijpt dat dit voor u heel moeilijk is.”

Twee weken na zijn overlijden werd voor Arslan een stille toch gehouden. 

Klik hier voor het artikel in het Haarlems Dagblad.

Related Posts